PIRJO TENHU, Mistä syntyy halu kilpailla?


Uinti, Triathlon, Henkilökuva by EW Dive, 16.10.2021
Mistä syntyy halu kilpailla? Miksi laitan itseni niin hurjaan ’rääkkiin’ niin usein?

 

Kovissa juoksu- ja pyöräharjoitteissa, mietin: ’Teen tätä siksi, että sitten kesällä kulkee paremmin’.

On luonnollista, että kilpailut ovat tavoitteita, joihin jokaisella harjoituksella pyrin.  

Aina ei kuitenkaan ole helppoa motivoida itseään harjoituksiin, kun tavoite on monen kuukauden päästä. Lisäksi jos harjoitteluun tulee pakosti joitakin taukoja esim. sairastamisen tai loukkaantumisen vuoksi, motivaation etsiminen harjoitusten tekemiseen voi olla työlästä.

Arjen rutiineista nauttiminen helpottaa harjoittelun motivaation ylläpitämistä. Suhteellisen säännöllinen elämänrytmi sopii minulle. Säännölliset harjoitukset rytmittävät viikkoani mukavasti. En koskaan koe harjoittelua pakkona. Muistan harjoittelun tuoman hyvän olon, siksi saan itseni harjoituksiin aikaisin aamulla tai myöhään illalla.Triathlon on yksilölaji, mutta harjoittelua ei tarvitse tehdä yksin. Ryhmässä harjoittelu on motivoivaa, kun harjoitusten lomassa jutellaan kuulumiset ja jaetaan toisten kanssa niin ilot kuin surutkin. Heinolassa on jo vuosia puhuttukin triathlonperheestä, joka koostuu pienen kaupungin aktiivisista kestävyyslajin harrastajista ja talkoolaisista. Seuratoiminta on elämäntapa, joka kokoaa ihmisiä yhteen monta kertaa viikossa.

Kilpailupäivään valmistaudun hiukan eritavoin, riippuen kilpailun pituudesta. Valmistautumisella tarkoitan esim. ruokavalion muuttamista ja harjoittelun keventämistä. Pidempään kilpailuun valmistaudun tehokkaammin viimeisen parin viikon ajan ja lyhyempään kilpailuun riittää muutaman päivän valmistautuminen. Vuosien harjoittelun ja kilpailukesien jälkeen, läheisenikin huomaavat ja ymmärtävät kilpailuihin valmistautumisrutiinini.

Kilpailuun valmistautuminen vaatii myös mielenhallintaa. Kilpailuviikolla treenaaminen vähenee, silloin on hyvä saada jotakin tekemistä, joka vaatii keskittymistä. Esimerkiksi kotityöt ja kirjojen lukeminen säilyttävät hyvin mielenrauhani. Pyrin pysymään positiivisena ja teen silloin erityisesti asioita, joista pidän.

Usein mieli yrittää silti huolestua. Olenko harjoitellut tarpeeksi? Rauhoitan itseni musiikilla tai kirjoilla.

Valmistautuminen kilpailuihin viimeisinä päivänä on energiavarojen täyttämistä ja henkistä huolenpitoa.

Kolmeen lajiin valmistautuminen tarkoittaa myös sitä, että välineitä on paljon. Välineiden tarkastus ja pakkaus ovat osa kilpailurituaaleja.

Kilpailun aikana olen kuin omassa kuplassani. Muistutan itseäni usein, että tämä on minun oma kilpailuni ja vain omaan tekemiseeni voin vaikuttaa. Pyrin keskittymään hetkeen ja nauttimaan siitä.

Mielikuvat ja tekniikkaan keskittyminen helpottavat kilpailun rankimmissa kohdissa. Varsinkin juoksun koen usein hyvin meditatiivisena.

Kilpailen omaksi iloksi ja nautinnoksi. Testaan kuntoani ja kuulostelen suorituksessa kehoni toimintaa.Halu pysyä terveenä ja hyvinvoivana kannustaa minua harjoittelemaan ja kilpailemaan. Pyrin siihen, että en vertaa itseäni muihin. Se on joskus hankalaa, mutta se on tavoitteeni.

Triathlon harrastuksen myötä olen tutustunut ihan huippu ihaniin ihmisiin ja olen useita elämyksiä rikkaampi. Parasta on että, kilpailussa kilpailijana tai järjestäjänä olen osa iso yhteisöä.

Hyvien kisasijoitusten lisäksi tänä vuonna sain ymmärrystä ja uskoa siihen, että loukkaantumisien ja sairauksien jälkeen on mahdollista päästä piankin takaisin harjoittelu- ja kilpailurytmiin. Toukokuun käden murtaminen maastopyörällä kaatuessa ja koronarokotuskuumeilut pariin kertaan kesän aikana, muistuttivat terveyden tärkeydestä.Vuoden 2021 kilpailuni N55-sarjassa

3.7. Ironman Lahti 70.3. 3.

17.7. Oittaa SM-perusmatka 1.

21.8. Vantaa SM-sprintti 1.

28.8. Vierumäki perusmatka 1.

11.9. Tikkakoski SM-duathlon 1.

26.9. Valencia EM-perusmatka 3.

 

Kiitos Tanja ja Ville. Olette rikastaneet elämääni ja uintejani viime vuosien aikana. Vaikka tänä kesänä kisavedet ovat olleet lämpimiä ja märkäpukukiellon vuoksi ns. toinen ihoni (Blueseventyn puku) jäänyt kisareppuun, on märkäpuku ja kelluttavat housut tehneet uintiharjoittelustani mielekkäämpää ja tehokkaampaa.

 

Pirjo Tenhu
Aqua Sphere Vista Pro uimalasit
 
Aqua Sphere Vista Pro uimalasit
Erikoishinta 49.90 €
Hyvin kasvoissa istuvat huippu tyylikkäät pro-tason uimalasit.
(1)
Heti saatavilla
Blueseventy Thermal Uimalakki avovesiin
 
Blueseventy Thermal Uimalakki avovesiin
39.00 €
Thermal Uimalakki estää avovesiuinnissa lämmönkarkailun kropastasta.
Heti saatavilla
Blueseventy Helix märkäpuku
 
Blueseventy Helix märkäpuku
699.00 €
Elite tason Tri / Avovesiuinti märkäpuku
(1)
Heti saatavilla
Blueseventy Lättärit avovesiin
 
Blueseventy Lättärit avovesiin
18.00 €
Blueseventy sarjan lättärit erityisen hyvät avovesiin.
Blueseventy Buddy uimarin turvapoiju
 
Blueseventy Buddy uimarin turvapoiju
44.90 €
Älä ui yksin - ota kaveriksi uimarin turvapoiju.
(1)
Triathlon ja avovesiuinti
Kaikki tarpeellinen triathlonistille ja avovesiuimarille!
Märkäpuvut
Triathlon märkäpuvut, Aqua Sphere ja Blueseventy, märkäpuku, märkäpuvut, triathlon, tripuk...
Newton Juoksukengät
Newton Running - ja juoksusi kulkee..
Blue Seventy
Blue Seventy märkäpuvut, märkäpuku, märkkäri, triathlon märkäpuku, triathlon, uintipuku, u...
Aqua Sphere
Aqua Sphere märkäpuvut
Lisävarusteet
Triathlon uinnin harjoittelun ja kisaamisen tueksi.
Juoksulippa
juoksulippa, juoksulakki, aurinkosuoja
Juoksuun ja pyöräilyyn
Varusteita juoksuun ja pyöräilyyn


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Vierumäen Letturannasta Krabille

Oma sukellusurani alkoi EW Diven järjestämältä NAUI Open Water Diver kurssilta Vierumäen Urheiluopistolta keväällä 2009.  Ville ja Tanja olivat houkutelleet lajin pariin siitä lähtien kun itse aloittivat sukeltamisen ja joulun 2008 Thaimaan matkalla tehty sukelluskokeilu mu...

Titta Skofelt-Ryhmäliikuntaa 42 vuotta!

Olin 18 vuotias, kun aloitin työt ohjaajana. Jytäjumppa, aerobic, sisäpyöräily jne jne. Olen aina harrastanut monipuolisesti liikuntaa. Ykkösjuttujani on ollut UINTI, HIIHTO ja METSÄILY koirien kanssa. Kuntosali-voimailu kuuluu myös viikottaiseen harjoitteluuni.   Meillä on La...

Rakkaudesta lajiin, yrittäjänä jo 20 vuotta!

Yhtiö Yritys Enterprising Wave Oy on perustettu helmikuussa 2002. Yrityksen toimiala oli alussa työkalujen myynti ja maahantuonti. Asiakaskunnaksi muodostui nopeasti lahtelainen metalliteollisuus sekä muutama valtakunnallinen tavarataloketju. Toimipaikkana oli vanha varastoraken...