Vapaasukeltaja, Antero Joki


Matkustus, Vapaasukellus, Vedenalainen valokuvaus, Henkilökuva by EW Dive, 28.10.2021
Vapaasukellusvarusteista

 

Vapaasukelluksen aloitin jo kaksi vuosikymmentä sitten, jolloin moni asia oli toisin. Vapaasukelluskoulutus ja vapaasukeltamiseen liittyvät turvallisuusasiat ovat parantuneet huomattavasti 2000-luvun alusta tähän päivään. Vapaasukellusvarusteissakin kehitystä on tapahtunut paljon, vaikka ns. perusasiat ovat edelleen samat. Puku tarvitaan suojaamaan kylmältä, ainakin Suomen leveysasteilla, räpylät helpottamaan liikkumista ja maski edesauttamaan vedenalaista näkyvyyttä. Ohessa käyn muutamia varusteryhmiä lävitse ja kerron niissä havaintojani vuosien varrelta. Toivottavasti niistä löytyy vinkkejä omien välineiden valintaan. 

 27

Puku

Kaikista vapaasukeltajan varusteista puku on se kaikkein tärkein ja henkilökohtaisin, erityisesti avovesissä. Sen on oltava oikean kokoinen, istuttava hyvin ja materiaalin on oltava riittävän joustavaa, jotta keuhkot saa vaivatta täyteen ja kaikki tarvittavat liikeradat onnistuvat ilman ponnisteluita. Mielestäni kaksiosainen hupullisella yläosalla varustettu neopreenipuku on se ainoa oikea vapaasukellusmärkäpuku. Kaikkein paras puku vapaasukellukseen on tehty neopreenista, jossa on ns. open cell sisäpuolella ja smooth skin ulkopuolella eikä nylonia misssään, ja puku on tehty mittatilaustyönä. Kuulostaa vaativalta, mutta ei mahdottomalta. Tällainen puku on tilattava valmistajalta suoraan ja se tarkoittaa sitä, että palautusoikeutta ei näissä tuotteissa ole. Pelkkä neopreeni ei ole kovin vahva materiaali, vaan sitä on valmistauduttava liimaamalla korjaamaan silloin tällöin.

 27

Neopreenia vahvistamaan laminoidaan usein nylon-pinnoite joko sisä- tai ulkopuolelle. Tämä tekee materiaalista huomattavasti huolettomamman käsitellä, mutta haittapuolena on lievä lämpimyyden menetys. Sisäpuolella olleessaan nylon-pinta laskee vettä ihon ja neopreenin väliin ja näin viilentää kehoa. Ulkopuolella ollessaan nylon-puvun eristyskyky vedessä on ihan yhtä hyvä kuin ilman nyloniakin, mutta vedestä poistuttaessa jää nylon pinta märäksi ja haihtuessaan kosteus vie paljon lämpöä mukanaan. Hyvä vaihtoehto tälle on esim. Epsealonin Fusion SD puku, jossa sisäpuolella on open cell pinta, ulkopuoli on smooth skin ja välissä on Spandex-laminointi. Tämä tekee puvusta yhtä vahvan kuin nylon-pintainenkin puku on, mutta samalla säilyttää myös open cell/ smooth skin neopreenin hyvät ominaisuudet eli lämpimyyden niin vedessä kuin sieltä pois tultaessa. Näitä pääsee myös hypistelemään omin sormin EW-Diven myymälässä Lahdessa.

Myös allasharjoitteissa puku on monesti tarpeen ja se myös tuo joitain etuja vapaasukeltajalle. Staticissa em. avovesiin tarkoitettu puku toimii varsin hyvin. Dynamicissa on taas haastavaa käyttää usein 5 mm paksua pukua, koska silloin joudutaan käyttämään hyvin runsaasti painoja puvun nostetta kumoamaan eikä lämmöneristävyyden tarvekaan ole niin suuri lämpimässä allasvedessä. Altaaseen sopii silloin 1-2 mm paksu yksiosainen puku, jossa on vetoketju useimmiten selkäpuolella. Selkävetoketjullinen puku on huomattavasti helpompi pukea ja riisua kuin etuvetoketjullinen puku. 1-2 mm paksu neopreeni ei kestä pukemista ja riisumista ilman nylonia, siksi useimmissa puvuissa se on laminoitu sisäpuolelle säilyttäen smooth skin ulkopinnan hyvät liukuominaisuudet. Smooth skin neopreeni liukuu vedessä huomattavasti ihoa paremmin. Kilpaileville vapaasukeltajille allaspuku onkin erittäin suositeltava ellei jopa välttämätön varuste. Tällaisesta puvusta on hyvä esimerkki Epsealon dynamic-märkäpuku, joka jo nimensä mukaisesti on pituussukellukseen suunniteltu.

 

Räpylät – sterkat & mono

Kun puku on saatu kuosiin, on seuraavaksi räpylöiden vuoro. Kaikki vapaasukeltajat tarvitsevat stereoräpylät ja vain kisailijat monoräpylän. Toki huvin vuoksikin monon voi hankkia. Lähtökohtaisesti hyvän potkutekniikan voi oppia vain jos räpylät ovat riittävän pehmeät eli räpylän lapa ei saa olla liian jäykkä. Itsekin kuvittelin alkuaikoinani, että vahvat jalat ja painava kroppa tarvitsevat extra hard hiilikuitumonon, jotta syvältä pääsee takaisin pintaan. Onneksi kokemuksen myötä tämä harhaluulo on minulta karissut pois jo aikapäivää sitten. Sterkoissa ei käytännössä, sprinttiräpyläuimareita lukuun ottamatta, kukaan tarvitse mediumia jäykempiä lapoja. Tämä saa aikaan sen harmittavan seikan, että valtaosa muovilapaisista räpylöistä on jo alkujaan liian jäykkiä ja vielä muoviseosta pehmentävien ainesosien haihtumisen myötä ne muuttuvat vuosi vuodelta jäykemmiksi. Jos vapaasukellus tuntuu enemmän kuin yhden kesän harrastukselta, niin suosittelen ehdottomasti hankkimaan hyvin istuvat ja riittävän pehmeät hiilikuituräpylät. Hyvätasoiset harrastajaräpylät ovat esimerkiksi Epsealonin Legend (soft) tai Legends+ (medium) hiilikuituräpylät. Niissä hinta-laatusuhde on erittäin hyvä ja satunnaiset takuuasiat hoituvat varmasti. Hiilikuitulapa säilyttää ominaisuutensa hyvänä vuosikausia. Jalkatasku olisi hyvä mitoittaa niin, että Suomen olosuhteissa 3-5 mm neopreenisukka saa jalkataskun istumaan napakasti, niin ettei jalka liiku sen sisällä.

28

Kuka sitten on kiinnostunut kilpailuista ja omien maksimisuoritusten tekemisestä, niin silloin suosittelen Cetma Composites räpylöitä. Cetman jalkataskut ovat lienee italialaisen muotoilun myötä aika pienet, joten itse ainakin tarvitsin kokoa suuremmat jalkataskut. Sitä vastoin lapojen jäykkyydeksi riittää soft myös isommille pojille. Itse en mihinkään höyhensarjaan kuulu, mutta pohjapleitiltä ylöstulo on vaivatonta ja tehokasta Cetman Mantra soft räpylöillä. En lainkaan hämmästele, miksi niin suuri osa nykyisistä maailmanennätyksistä on tehty juuri Cetma Composites räpylöillä. Ehkä tosimielellä kisaavat valitsevat vielä Taras räpylämallin, jossa jalkatasku on kuin monoräpylässä. Silloin sen pitäisi istua jalkaan ilman sukkaa ja niin, ettei jalka pääse jalkataskussa liikkumaan.

Cetma Composites monoräpylä on myös aivan lajinsa huipputuote. Juuri pidetyissä CMAS:n MM-kisoissa CWT-lajin koko naisten mitalikolmikko sukelsi Cetman monoilla. Monoräpylässä vielä enemmän kuin sterkoissa on syytä valita lavan jäykkyys sieltä pehmeämmästä päästä, muutoin potkutekniikan kanssa on ongelmissa ja potkusta tulee helposti yhteen suuntaan toimiva. Silloin suuri osa eteenpäin kuljettavasta voimasta tuotetaan suurilla jalkalihaksilla, eikä taloudellisemmin toimivilla keskivaratalon lihasryhmillä. Joka tapauksessa on syytä varata runsaasti aikaa monoräpylän potkutekniikan harjoitteluun. Hyvä monoräpylä maksaa aina melko paljon, mutta se myös toimii hyvin vuosikausia eikä tarvetta uusimiselle juuri tule. Jos ostaa ”ei niin hyvän” monon ensin, joutuu todennäköisesti ostamaan sen hyvän sitten myöhemmin. Näin ainakin itselleni kävi.

 28

 Nenäklipsi

Pieni, mutta välillä niin tarpeellinen varuste. Staticissa ei nenäklipsillä juuri muita laatuvaatimuksia ole, kuin että se estää veden nenään pääsyn, staticissa kun ei tarvitse painetta tasailla. Syvyyssukelluksessa sen sijaan tulle jo toisenlaisia vaatimuksia nenäklipsillekin. Itse olen niin ”onnellinen”, että korvatorvieni aukaisemiseen tarvittava paine on noin nelin-viisinkertainen keskivertoon verrattuna. No, se tarkoittaa sitä, että nenäklipsini on oltava ehdottoman tiivis ja pysyttävä hyvin paikoillaan. Onneksi on olemassa sellainen tuotemerkki kuin Freexperience ja Kimmo Lahtisen kehittämä titaanista 3D-tulostettu nenäklipsi. Toimii! Se on monen muunkin vapaasukeltajan mielestä maailman paras nenäklipsi.

  29

 Lanyard

Kun aloitin vapaasukelluksen, ei kukaan ollut vielä lanyardista kuullutkaan. Sitten kun se keksittiin, jokainen teki siitä ihan oman viritelmän, kuka enemmän ja kuka vähemmän turvallisen. Onneksi se ei ole enää niin, vaan jokainen vapaasukeltaja voi helposti ostaa oman toimivan turvavälineensä. Tämä varuste on jokaisella vapaasukeltajalla oltava aina mukanaan köydellä syvyyttä sukeltaessaan! Edullinen vaihtoehto löytyy esim. Epsealonilta. Freexperience sitten tuottaa kisakäyttöön jalostettuja versioita niin rannelenkkiin kuin vyöhönkin kiinnitettynä.

29

 Tietokone

Kun syvyyssukelluskärpänen puraisee ja köyttä pitkin kulkee alas ja ylös takaisin pintaan, niin siihen tilanteeseen tuo lisää tietoa esim. Suunnon sukellustietokoneet. Jyri Vehmaskoski, suomalaisen vapaasukelluksen pioneereja, oli aikoinaan Suunnolla koodaamassa ensimmäisiä myös vapaasukellukseen tarkoitettuja versioita. Siitä lähtien on Suunto ollut arvostettu sukelluskumppani monen vapaasukeltajan ranteessa, kaulassa, hupun sisällä tai missä milloinkin. Itse olen aina luottanut suomalaiseen tekemiseen ja Suunnon laadukkaisiin sukellustietkoneisiin. Muitakin olen kokeillut, mutta en niin hyväksi havainnut.  

 

Toivottavasti kokemuksista on sinulle hyötyä vapaasukellusvarusteiden valinnassa. Vapaasukellusterveisin - Antero

Cressi Calibro maski
Tuoteryhmät‪»Sukellus‪»Sukellusmaskit‪»
Cressi Calibro maski
59,00 €
Täydellinen maski laite- ja vapaasukellukseen pienellä ilmatilalla. Saatavilla useissa väreissä!
(2)
Heti saatavilla
Cressi Apnea neopreenipuku
 
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»Neopreenipuvut ja asusteet‪»
Cressi Apnea neopreenipuku
249,00 €
Laadukas mutta edullinen neopreenipuku vapaasukeltamiseen.
Väliaikaisesti loppu
Cressi Tuna varustelaukku 120litraa
 
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»Varustelaukut‪»
Cressi Tuna varustelaukku 120litraa
159,00 €
Tilava, 120litraa, Tuna varustelaukku sukellusvarusteille.
Väliaikaisesti loppu
Epsealon Dynamic neopreenipuku vapaasukeltamiseen
 
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»Neopreenipuvut ja asusteet‪»
Epsealon Dynamic neopreenipuku vapaasukeltamiseen
Erikoishinta 199,00 €
Tyylikäs 2mm neopreenipuku vapaasukeltamiseen.
(1)
Väliaikaisesti loppu
Epsealon E-Visio maski
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»Maskit ja Snorkkelit‪»
Epsealon E-Visio maski
alkaen 39,00 €
Näppärä, pienikokoinen maski, hyvällä näkökentällä.
Väliaikaisesti loppu
Cetma Composites Taras vapaasukellusräpylät
 
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»Räpylät‪»
Cetma Composites Taras vapaasukellusräpylät
Kysy hintaa

Loistavat ja ylistetyt vapaasukellusräpylät parhaista parhaimmille!
(1)
Heti saatavilla
Cetma Composites Taras monoräpylä
 
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»Räpylät‪»
Cetma Composites Taras monoräpylä
Kysy hintaa

Tämän parempaa monoräpylää on vaikea löytää!
(1)
Heti saatavilla
Cressi Vapaasukeltajan perusvälineet
 
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»
Cressi Vapaasukeltajan perusvälineet
469,00 €
Perusvarusteet vapaasukeltajalle
Cressi Gara Modular Vapaasukeltajan räpylät
 
Tuoteryhmät‪»Vapaasukeltaminen ja Sukelluskalastus‪»Räpylät‪»
Cressi Gara Modular Vapaasukeltajan räpylät
129,00 €
Väliaikaisesti loppu
Egyptin Sukellussafari 27.9-6.10.2022. Brother Islands, Daedalus, Elphinstone LOPPUUNMYYTY!
 
Tuoteryhmät‪»Matkat‪»
Egyptin Sukellussafari 27.9-6.10.2022. Brother Islands, Daedalus, Elphinstone LOPPUUNMYYTY!
Kysy hintaa

Lähde sukeltamaan maailman parhaisiin sukelluskohteisiin


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Dive Booth in Lahti, ensimmäiset sukellusmessut Lahdessa 23.3.2024

Lahdessa järjestettiin lauantaina 23.3.2024 hotelli GreenStarissa sukellusalan messut. Messuja aloitettiin suunnittelemaan jo tammikuussa 2023. Ajatus tapahtumaan sai alkunsa yksinkertaisesti siitä, että Suomessa ei oltu järjestetty pitkään aikaan mitään laitesukellukseen liitty...

Paulan tiukkaa treeniä!

Moikka!   Kesä on jo pitkällä ja kisat alkanut. Mulle ensimmäinen kova treenitalvi takana. Tietenkin kovaa on treenattu alusta asti, mutta eri tavalla. Ensimmäiset pari vuotta on tehty pohjia sille, että pystyn treenaamaan kovaa. Pohjia tehdään edelleenkin.  Onni on viisas valme...

Travelife certified Excellence in sustainability

Voimme ylpeänä kertoa, että kova työ kestävä kehitys - matkailutyössä on palkittu! Saimme matkailualan Travelife sertifikaatin.   Muutos alkaa pienistä asioista mutta työtä on tehtävä koko ajan, jotta asiat muuttuvat. Ihan jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa paremman ja puhtaam...
sustour-logo cosme-logo smal-logo travelife-logo