EW Dive goes AWARE ja muuta kestävän kehityksen toimintaa


Matkustus, Sukellus by Tanja L., 22.09.2022
EW Dive on tehnyt ja tekee vesistöjen ja rantojen siivousta vuodesta toiseen. Aikanaan, kun aloitimme sukeltamisen 1997 niin kävi erittäin selväksi se, missä tilassa vesistöt ovat. Joka sukelluksella tuli vastaan jotain sinne kuulumatonta ja tavaksemme tulikin, että aina toimme jotain roskia pois sukelluksilta mukanamme. Jokainen voi omalla toiminnallaan suojella ympäristöä oli se sitten veden alla tai päällä.
Olemme kiertäneet Päijät-Hämeen kouluissa kertomassa vesistöjen tilasta ja niiden suojelemisesta vuosina 2009 ja 2010. Sen jälkeen vuosi toisensa jälkeen vesistöjen siivousta on tehty milloin eri sukellusseurojen kuin yksityisten henkilöiden ja yritysten kanssa (Lahti Energia). 
Onneksi meillä on Suomessa oltu jo useita vuosia aktiivia vesistöjen siivoustalkoissa ja hyvän työn jälki alkaa näkyä. Hyviä esimerkkejä on paljon. Lahden Vesijärvenkin tila on kohentunut valtavasti siitä mitä se oli vielä -70 luvulla. Meriä ja järviä pitää suojella, jotta saamme nauttia niiden tarjoamista hyödyistä jatkossakin.
Vaikka järvemme näyttävät pinnalta kauniilta ei se tarkoita aina sitä, että veden pinnan alla näkymä olisi samanlainen. Onneksi kestävää ja pitkäjänteistä työtä on tehty ja monet eri organisaatiot ja järjestöt ovat heränneet vedenalaisen luonnon tilanteeseen ja aloittaneet “siivoustalkoot” ympäri maailmaa.
Se, että saisimme vesistöjen rehevöitymisen hidastumaan, kaatopaikkajätteet ja myrkylliset kemikaalit pois vesistä, melusaasteet vähentymään jne.. siinä on paljon tehtävää.

PADI Aware säätiö on useita vuosia toiminut ja rohkaissut sukeltajia, moniin erilaisiin tapahtumiin, jossa kerätään roskia, istutetaan koralleja tai mangroven taimia, tutkitaan vesistönäytteitä, puhdistetaan rantoja jne. Tutuksi on Punaisenmeren sukelluskohteilla tullut myös HEPCA, joka on hallituksista riippumaton järjestö, jonka toiminnan tavoitteena on Punaisenmeren alueen suojelu ja parantaminen. Heidän toiminta-alueensa kattaa laajan kirjon paikallisia ja kansainvälisiä aloitteita ja hankkeita, alkuperäisen tavoitteen mukaisesti kyse on Punaisenmeren maa- ja meriekologian suojelusta ja säilyttämisestä. 

Olemme ylpeitä lähialueemme sukellusseurojen panostuksesta vesistöjen siivouksessa ja myös yhteistyökumppaneistamme maailmalla; DarkSide Divers Meksikossa ja Fast Manta Thaimaassa. Myös nämä sukellusalan yrittäjät ovat samoilla linjoilla ympäristön suojelemisesta kuin oma yrityksemme.

Tapa tehdä asiat kestävän kehityksen mallilla on osa yrityksemme ympäristöpolitiikkaa. Liittyi toimintamme sitten sukeltamiseen, joogareissuun Mallorcalla, hotelleissa yöpymisiin, asiakkaiden retkiin – mihin vain mitä teemme, mietimme myös, miten toimintamme on mahdollisimman vähän luontoa kuormittava. 

Sukeltajaliitto on kiteyttänyt tämän asian mielestäni erittäin hyvin: “Sukeltajat voivat toimia vedenalaisen luonnon puolesta puhuvina ympäristövaikuttajina ja
samanaikaisesti itse toimia ympäristövastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti omassa sukellusharrastuksessaan.Sukeltajilla on mahdollisuus konkreettisesti edistää vedenalaisen luonnon hyvinvointia monin tavoin, esimerkiksi roskia keräämällä, rantoja puhdistamalla ja vedenalaista luontoa havainnoimalla.
Sukeltajien ja sukelluskouluttajien tulee olla tietoisia sukellusharrastuksen ja sukelluskoulutuksen ympäristövaikutuksista. Heidän tulee minimoida toimintansa haitalliset vaikutukset ja aktiivisesti omilla toimenpiteillään parantaa vesiympäristön tilaa.”

Kestävä kehitys on jatkuva prosessi ja sille tielle olemme lähteneet. Tuemme kestävän kehityksen matkailua ja haluamme osaltamme kehittää toimintaamme. Olemme Sustour projektissa / Travelife - sustainability in tourism toiminnassa mukana ja tavoitteemme on tehdä matkustamisestamme ja koko toiminnastamme vieläkin ekologisempaa.


https://www.padi.com/aware

 
https://www.vesijarvi.fi

 
https://www.hepca.org

 
https://wwf.fi

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Uusi vuosi 2023 ja uudet kujeet!

Taas on edellinen vuosi hyvästelty ja suunnitellaan jo hurjasti tulevaa vuotta. Mutta ennen sitä katsotaanpas mitä kaikkea vuonna 2022 tulikaan tehtyä. Vuosi 2022 aloitettiin vielä vahvasti koronan rajoittamassa maailmassa. Yritys täytti 20 vuotta ja minä itse 50 vuotta....

Vierumäen Letturannasta Krabille

Oma sukellusurani alkoi EW Diven järjestämältä NAUI Open Water Diver kurssilta Vierumäen Urheiluopistolta keväällä 2009.  Ville ja Tanja olivat houkutelleet lajin pariin siitä lähtien kun itse aloittivat sukeltamisen ja joulun 2008 Thaimaan matkalla tehty sukelluskokeilu mu...

Titta Skofelt-Ryhmäliikuntaa 42 vuotta!

Olin 18 vuotias, kun aloitin työt ohjaajana. Jytäjumppa, aerobic, sisäpyöräily jne jne. Olen aina harrastanut monipuolisesti liikuntaa. Ykkösjuttujani on ollut UINTI, HIIHTO ja METSÄILY koirien kanssa. Kuntosali-voimailu kuuluu myös viikottaiseen harjoitteluuni.   Meillä on La...
sustour-logo cosme-logo smal-logo smal-logo