Avantouinti/ Helmi


by Helmi J., 07.03.2021

Kevät tekee kovaa vauhtia tuloaan mutta vielä on talvea jäljellä vaikka valo korvaakin jo pimeyden.
Järvet ovat jäässä mutta meitä kylmän veden ystäviä se ei estä, päinvastoin. Avanto kutsuu!

Toiset uivat jatkumona läpi vuoden kun taas toiset aktivoituvat talviuinti-modeen heti kun veden lämpötila putoaa alle 10 asteen ja sitten vain odotellaan veden lämpötilan laskua ja jäitä.
Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään.

Vaikka kylmä vesi on monille ajatuksena ahdistava. Se on kuitenkin jotain, jota lämmöllä suosittelen ihan jokaista perustervettä kokeilemaan ikään katsomatta.
Ensimmäinen askel on rohkaistuminen. Toinen rentoutuminen ja mielenhallinta ja viimeinen on hetkestä täysinrinnoin nauttiminen.

Aloita pienestä ja etene pieni askel kerrallaan kohti parempaa kylmänsietoa. Näin avantouinnista tulee mieluisa harrastus ja ajanmyötä ehkä jopa elämäntapa eikä pelkkä suoritus.
Hengitä syvään ja rauhallisesti sisään ja ulos. Unohda kaikki muu mielestäsi ja keskity vain siihen hetkeen, jossa olet.
Kylmä vesi salpaa jokaisen hengityksen aluksi mutta tässä lajissa ei tarvitse kiirehtiä eikä luoda tavotteita vaan olla vain läsnä ja pysähtyä.

MITÄ VARUSTEITA SITTEN TARVITSEN AVANTOUINTIIN?

Uimapuku, neopreenitossut tai neopreenisukat ja neopreenihanskat sekä pipo.

Toki olemme yksilöitä ja kylmänsieto on yksilöllistä. Osa ei käytä mitään, osa kokee tarvitsevansa kaiken. Luota omaan tuntemukseen. Uinnin tulee olla raikasta, piristävää ja kipristelevää mutta kipu ei kuulu tässäkään lajissa asiaan. Huolehdi, että pää pysyy lämpimänä, sillä se haihduttaa eniten kehon lämpöä poispäin.

MILLAINEN SUKKA OLISI HYVÄ?

Meidän valikoimastamme löydät kahta Cressin sukkaa.

CRESSI Ultra Stretch 1,5mm

Tämä sukka on meidän ohuin sukkamme. 1,5mm paksusta 100% neopreenista valmistettu sukka on napakka, joustava ja lähes huomaamaton tuntumaltaan. Nilkan sisäpinnalla on kalvoa varmistamassa varren pysyvyys paikallaan ja pohjassa jarrunappulaa suojaamassa pohjaa ja toimien liukuesteenä.

Tuntuma 0 asteisessa vedessä on paljasta jalkaa lämpimämpi. Vesi menee neopreenista läpi kuten kuuluukin mutta jalat ei palele vaikka seison kuvauksia varten vedessä tovin ennen tulevaa ensimmäistä uimakierrosta. Veden läpivirtaus ja viileys tuntuu mutta palelemaan jalkani eivät pääse.

Kenelle?

Erinomainen valinta esimerkiksi paljasjalkauimareille, jotka haluavat kovemmille pakkasille vähän jotain extrasuojaa, muttei liikaa. Soveltuu myös avovesiuintiin.

Testissä jalassani oli koko S ja jalkani on numerokoossa 40. Sukka venyy paljon eli venymättömänä sopii hyvin pienempäänkin jalkaan mutta venyy myös tämän kokoiseen.

CRESSI Neopreenisukka 2,5-3mm

Tämä sukka on edeltäjäänsä paksumpi vaihtoehto.

Paksuudeltaan n. 1,5-3mm, 100% neopreenista valmistettu täysin sisäpuolelta kalvopinnoitettu neopreenisukka.

Tämä on hieman edeltäjäänsä väljempi malli ja pohjassa ei ole liukuesteitä.
Sisäpuolen kalvo varmistaa, ettei vettä tule sukkaan materiaalin läpi vaan ainoastaan suuaukosta.
Tästä syystä kannattaakin valita riittävän napakka koko, jotta sukka on napakka myös nilkasta.

Tämä sukka on täysin lämmin, eikä vesi tai kylmyys tunnu jaloissa 0 asteisessa vedessä ollessa ollenkaan. Jalkaterien puolesta voisin olla vaikka kuinka kauan vedessä.

Kenelle?

Tätä mallia suosittelen ihan kaikille mutta erityisesti aloittajille ja kylmänherkille sekä pidempiä uintisuorituksia tekeville. Soveltuu myös avovesiuintiin.

Tästä mallista jalassani on koko XS ja numeraalinen jalkani koko on 40. Myös tämä sukka venyy ja joustaa eli kannattaa valita napakka koko.

Postauksen tuotteet löytyvät sekä myymälästämme Lahdesta että verkkokaupastamme 24/7. Postauksen uimapuku on Michael Phelps Zuglo RB.


Mitä ihaninta ja aurinkoisinta lopputalvea ja alkavaa kevättä kaikille! Nauttikaa ja käykää uimassa, nähdään avannolla! :)


- Helmi

-63%
Michael Phelps Zuglo RB uimapuku
Michael Phelps Zuglo RB uimapuku
Tarjoushinta 14.90 €
MP sarjan tyylikäs kilpauimapuku Zuglo.
Heti varastossa
Cressi Ultra strech 1,5mm neopreenisukka
Cressi Ultra strech 1,5mm neopreenisukka
29.90 €
1,5mm neopreenisukka toimii monenlaisessa vesiurheilussa.
(2)
Avantouinti ja avovesiuinti
Avantouinti varusteet, avovesiuinti
Uimakengät & Sukat
Sukat ja kengät uimareille