Ensiapulahti


Ensiapu, Henkilökuva by Tanja L., 02.05.2021

“Kurssit tehokkaalla ajankäytöllä, opetuksesta tinkimättä.” - Tanja Laine 

Ensiapukouluttajan töitä aloin tehdä muun työn ohessa vuonna 2012, kun olin käynyt Emergency First Respoce (EFR)kouluttajakurssin kouluttajani Petri Stenbergin ohjauksessa. Tietotaito syventyi vielä lisää, kun 2015 sain valmiudet tehdä uusia EA-kouluttajia, Annelie Lövgrenin johdolla. Sain heiltä erittäin hyvät eväät erilaisten ensiapukurssien vetämiseen. 

Nautin työstäni todella paljon. Erityisesti siitä, että tapaan erilaisia ihmisiä ja siitä että, saan ihmiset ymmärtämään, kuinka tärkeää ensiaputaitojen osaaminen on. Miten pienillä teoilla, voikaan olla valtava merkitys! 

Kursseja on tullut tehtyä vuosien varrella monenlaisille yrityksille, seuroille, yhdistyksille, perheille ja yksityisille. Monet yritykset ja seurat ovat jatkaneet yhteistyötä kanssani jo useita vuosia. Tuntuu hyvältä saada tehdä yhteistyötä vielä vuosien jälkeen. 
16

Vuosien varrella olen saanut kouluttaa myös monia ensiapukouluttaja-kursseille tulleita; osasta olen saanut aisapareja kursseillemme ja toiset ovat jatkaneet itsenäistä työskentelyä tahoillaan. Myös mieheni toimii ensiapukouluttajana ja olemme yhdessä tehneet ympäri Suomea noin 1000 ammattiautoilijalle Trafi hyväksyttyjä EA-kursseja. 

Auttamisen kipinä on ollut minussa jo pienestä tytöstä lähtien. Isäni oli suurena esimerkkinä siinä, miten toimia hätätilanteissa. Hän kertoi minulle paljon tilanteita ja tapahtumia, missä oli ollut mukana ja miten niissä tuli toimia. Elämäni aikana olen auttanut monissa hätätilanteissa ja mietin, jopa jossain vaiheessa ensihoitajan ammattia. 

Ensimmäisessä ison onnettomuuden apujoukoissa olin mukana jo 80 luvun alussa, vaikka ikää oli vasta vähän. Silloin rauhoittelin monivamma sokki-potilasta, kun ambulanssia odotettiin paikalle. 

Ensiaputaitojen opettaminen on monin tavoin mielenkiintoista. Kurssit ovat vuorovaikutteisia ja niissä on teorian lisäksi paljon käytännön harjoitteita. Käytän omilla kursseillani apuna powerpoint esityksiä, pyrin kertomaan asioista mahdollisimman maanläheisesti, enkä viljele puheessani lääketieteellisiä sivistyssanoja. Harjoitteita on tehty toden teolla; Anne-nuket ja opetus defibrillaatiolaite ovat kovassa käytössä. 

Usein kurssit räätälöidään koulutettavan tahon omien tarpeiden mukaan. Huomioimme työskentely paikkojen mahdolliset vaaranpaikat, ikärakenteen, mitä ensiapuvälineitä on käytettävissä ja kuinka lähellä on saatavilla oleva defibrillointilaite.
Tämän hetkisen pandemia tilanteen vuoksi olemme ottaneet käyttöömme myös etäkurssit. Teemme ensiavun kertauskursseja teamsin kautta.
17


 
Ensiapukouluttajan tehtävä on madaltaa kynnystä ensiavun antamiseen. Se, että kursseja käy ja kertaa, antaa enemmän rohkeutta ja uskallusta toimia henkeä uhkaavissa tilanteissa. 

Marinka Linna, Alfarocin henkilöstöpäällikkö, kertoo liitetyllä videolla kokemuksia kursseistamme. 

Tervetuloa Ensiapukurssille!
- Auta älä haikaile, minuutit ratkaisevat
 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Uusi vuosi 2023 ja uudet kujeet!

Taas on edellinen vuosi hyvästelty ja suunnitellaan jo hurjasti tulevaa vuotta. Mutta ennen sitä katsotaanpas mitä kaikkea vuonna 2022 tulikaan tehtyä. Vuosi 2022 aloitettiin vielä vahvasti koronan rajoittamassa maailmassa. Yritys täytti 20 vuotta ja minä itse 50 vuotta....

Hyvää joulun aikaa!

Hyvää joulun aikaa Näinä aikoina, kun korona ja kaikki muut taudit jylläävät, on mahtavaa, kun on saanut treenata terveenä edes joitakin viikkoja. Marraskuun alussa tein positiivisen korona testin numero 2. Onnekseni tauti oli suht lievä ja pääsin muutaman viikon päästä jo takai...

Paula Saari, triathlonisti

Moikka! Mä olen Paula Saari, triathlon urheilija Lahdesta. Olen näitä kuuluisia ruuhkavuosia elävä kolmen lapsen äiti ja elän ihan tavallista perhe elämää ja arkea. Hurahdin triathloniin kohta 3 vuotta sitten, kun aloitin lajin Esa Heinosen valmennuksessa tavoitteellisesti.  M...
sustour-logo cosme-logo smal-logo smal-logo